4K

4K HDMI (High Speed)-kabels: alles dat je moet weten

Bijna alle televisies die je vandaag de dag in de winkels vindt beschikken over de hoge 4K Ultra HD-resolutie en ook steeds meer spelers en consoles kunnen deze resolutie weergeven. Maar, hoe zit het met de HDMI-kabels? Waar moet je op letten wanneer je een HDMI-kabel voor 4K wilt gebruiken? We vertellen je alles over de 4K HDMI-kabel, oftewel de High Speed HDMI-kabel.

De 4K Ultra HD resolutie

4K Ultra betreft een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels en wordt door fabrikanten en andere partijen onder verschillende noemers in de markt gezet. De een noemt het 4K, de ander Ultra HD en weer een ander UHD. Allemaal komen ze echter op hetzelfde neer; 3.840 bij 2.160 pixels aan resolutie op je scherm.

Ultra HD is dus een zeer hoge resolutie, viermaal hoger dan het Full HD dat we nu kennen wat een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels heeft. Het komt er dus op neer dat je meer pixels te zien krijgt en hierdoor meer details op je tv kunt waarnemen.

Heb je een 4K HDMI-kabel nodig voor 4K?

Het antwoord op deze vraag eenvoudig; voor 4K Ultra HD heb je een High Speed HDMI-kabel nodig. Sommige fabrikanten gebruiken de naam HDMI 2.0 en anderen houden het op de 4K HDMI-kabel, maar officieel mogen zij HDMI-kabels niet met versienummers omschrijven en is de naam 4K HDMI-kabel ook niet officieel toegestaan, en ook niet alles dekkend.

High Speed HDMI-kabels zijn getest tot een bandbreedte van 10,2 Gbps, wat voldoende is voor 1080p60 (Full HD met 60 fps) of 2160p30 (Ultra HD met 30 fps). Sinds de introductie van HDMI 2.0 is de maximum bandbreedte van de High Speed HDMI-kabel echter verhoogd van 10 naar 18 Gbps. Een fikse verhoging, en dat zonder de kabel aan te passen. Dit is mogelijk door technische verbeteringen aan de zend- en ontvangstzijde. Dat is goed nieuws, want elke High Speed HDMI-kabel die je bezit moet dus volstaan om die hogere bandbreedte te leveren (bijvoorbeeld nodig voor Ultra HD met 60 fps). Een belangrijk detail is wel dat deze kabels niet getest worden voor 18 Gbps, maar enkel nog steeds voor 10,2 Gbps. Ondersteuning voor 18 Gbps wordt gegarandeerd door het theoretisch model. Nogmaals ter verduidelijking: er bestaan dus geen HDMI 2.0 kabels, en eigenlijk ook geen 4K HDMI-kabels. Elke degelijke 4K HDMI- kabel of High Speed HDMI-kabel volstaat om een beeld met de 4K-resolutie van de bron naar de ontvanger te versturen.

4K via HDMI met HDR, een groot kleurvolume, hoge frame rates en meer

Naast de 4K-resolutie zien we steeds meer functies en standaarden verschijnen die meer bandbreedte vereisen. Denk aan grotere kleurvolumes, uitgebreide HDR-weergaven, (nog) hogere frame rates, etc. Wanneer je al deze standaarden maximaal in wilt zetten van bijvoorbeeld een Ultra HD Blu-rayspeler naar een tv, dan kan het zijn dat een standaard High Speed HDMI-kabel voor problemen zorgt. Dit is met name het geval wanneer je het signaal over meer dan 5 meter wilt versturen. Zorgt dit voor problemen; dan is het aan te raden voor een High Speed HDMI-kabel met betere afscherming en snellere signaaloverdracht (bijvoorbeeld optisch HDMI) te kiezen. Is dit dan een HDMI 2.0-kabel of 4K HDMI-kabel? Zoals gezegd zijn de HDMI typenummers niet voor kabels bedoeld. Ook de betere kabels voor langere afstanden zijn dus officieel HDMI High Speed.

HDMI 2.1 en HDMI-kabels?

HDMI 2.1 is echter inmiddels aangekondigd en als je alle functies die met deze HDMI-versie geïntroduceerd worden aan de slag wilt dan is de 18 Gbps niet meer voldoende. HDMI 2.1 biedt naast de standaard ondersteuning voor 4K Ultra HD (en zelfs 8K Ultra HD), ondersteuning voor onder andere nog hogere frame rates (HFR), enhanced Audio Return Channel (eARC) en Variabele Refresh Rate (VVR). Hiervoor is meer bandbreedte vereist. En aangezien HDMI 2.1 er inmiddels officieel is, is er ook een nieuwe HDMI-kabel met meer bandbreedte vereist. Deze kabels dragen de naam Ultra High Speed HDMI-kabel. Deze kabel heeft een bandbreedte van 48 Gbps. Betaal je vandaag meer voor een kabel die meer dan 18 Gbps ondersteunt, maar minder dan 48 Gbps, dan is die kabel niet ‘future proof’ (en dat is dan nog los van het feit dat de nieuwe kabel mogelijk een andere interne constructie gebruikt). Let dus goed op welke kabel je koopt.