Lengtes

De lengte van HDMI-kabels: alles dat je moet weten 

HDMI-kabels komen in allerlei maten, lengtes, kleuren en afwerkingen. Maar, wat zegt de lengte van een HDMI-kabel nu precies over de kwaliteit? En, aan welke lengtes moet je denken voor jouw eigen av-installatie? We bespreken het in dit artikel, waar we ons focussen op de HDMI-kabel van 1 meter lang.

Lengte van een HDMI-kabel en de kwaliteit ervan

De verschillen in beeldkwaliteit tussen een hele dure en een betaalbare HDMI-kabel zijn wat ons betreft niet aanwezig, maar zodra je met lange lengtes gaat werken zitten er wel grenzen aan een kabel, iets dat je merkt in de beeldkwaliteit. Zodra je namelijk bijvoorbeeld 4K Ultra HD-signalen met 60Hz en HDR over een HDMI-kabel wilt versturen dan kom je dicht in de buurt van de 18 Gbps, het maximale van de HDMI 2.0-specificatie en dus ook het maximale wat High speed HDMI-kabels (HDMI 2.0-kabels) kunnen doorsturen.

Lange HDMI kabels

Met een langere kabel wordt het lastiger om het signaal vast te houden zonder dat er verlies optreedt en dus is de kans aanwezig dat je vanaf ongeveer vijf meter beperkt wordt tot een lagere resolutie of een lager aantal hertz. Je krijgt dan ineens geen beeld meer, of ziet sneeuw, of duidelijke haperingen in de weergave. Dit is een teken dat de kwaliteit van het signaal niet behouden kan worden door de lengte van de kabel. Natuurlijk kan het ook betekenen dat de kabel kapot is, maar als je met lengtes vanaf een meter of 5 gaat werken en deze problemen tegenkomt dan zal het waarschijnlijk ook aan de lengte liggen.

Verschillende soorten lange HDMI kabels

Toch betekent dit niet dat je geen kabels van vijf meter of langer kunt gebruiken. De kwaliteit en de opbouw van de kabel speelt namelijk een belangrijke rol om dit probleem te voorkomen, en dat is precies de reden waarom er speciale, lange HDMI-kabels voor lange afstanden geïntroduceerd worden. Dit zijn vaak kabels die gebruikmaken van betere afscherming van de kabel en er zijn zelfs al high-end optische HDMI-kabels op de markt die het signaal zonder kwaliteitsverlies over lange afstanden kunnen doorsturen.

Welke lengte HDMI-kabel heb je nodig?

Eigenlijk is het heel simpel; kies een HDMI-kabel met een zo kort mogelijke lengte. Hoe korter de kabel hoe minder er fout kan gaan met het signaal. Een HDMI-kabel van 1 meter tussen een receiver en een Blu-ray speler die naast elkaar staan is dus helemaal perfect. Een korte kabel geeft overigens ook een opgeruimd gevoel achter je av-apparatuur of in je kast. Als alle apparaten met kabels van 5 meter verbonden worden, wordt het al snel een warboel.

HDMI kabel wegwerken

Toch zit er wel een maar aan deze regel want wat je wilt voorkomen is dat de HDMI-kabel strak om hoeken gedraaid wordt of dat de kabel strak tussen bron en ontvanger hangt. De kabel moet altijd wat speling hebben en liefst en als 1 meter dan net de strak is tussen twee apparaten, of je moet net te strak een hoekje om, zorg dan voor een iets langere kabel van 1,5 meter of zelfs 2 meter. Met deze korte lengtes zul je geen verschil merken.

1 meter, 2 meter of 5 meter? Of langer?

Simpel gezegd hoef je je geen zorgen te maken over kabels tot 5 meter. Onder deze lengte zal elke kabel je het optimale beeld kunnen voorschotelen. Wat wel speelt is de lengte die je nodig hebt: geef geen geld uit aan extra meters die je niet nodig hebt, vermijd de warboel aan kabels achter je apparatuur en ga voor de kortste route.