Haakse HDMI kabel

Wat is een haakse HDMI kabel en wanneer heb je er een nodig?

HDMI-kabels komen in allerlei lengtes, zijn in diverse materialen afgewerkt en komen met verschillende connectoren. Je kent natuurlijk de normale HDMI-kabel; een dikke ronde kabel met vaak een platte connector aan beide uiteinden. Dit soort kabels wordt het meest verkocht en het grote nadeel van deze kabels is dat de kabel stug is. Dit betekent dat je lastig om hoekjes heen kunt of lastig een verborgen HDMI-poort kunt bereiken. Eén van de oplossingen voor deze problemen is de haakse HDMI-kabel.

Negen van de tien HDMI-kabels die je in de winkels vindt zijn stugge en dus lastig te buigen kabels. Wanneer je voldoende ruimte achter je apparatuur hebt en geen rare bochten hoeft te nemen om de apparatuur aan te sluiten dan kun je dit soort kabels prima gebruiken. Zit een HDMI-poort echter net aan de zijkant van je apparaat (bijvoorbeeld je tv) of zit de HDMI-poort in een inkeping op je apparaat (bijvoorbeeld achterop je soundbar) dan kan de haakse HDMI-kabel de uitkomst zijn.

Een haakse HDMI-kabel kan in de basis dezelfde HDMI-kabel zijn als de andere kabels die je in de winkels vindt, maar er is één belangrijk verschil. De haakse HDMI-kabel heeft namelijk een connector die ik een hoek geplaatst is. Aan het einde van de kabel maakt de connector een hoek van 90 graden. Hierdoor kun je zonder problemen – zonder het buigen van je kabels of het wringen om hoekjes – twee apparaten met lastig te bereiken HDMI-poorten met elkaar verbinden.

Op het gebied van haakse HDMI-kabels heb je net als bij normale HDMI-kabels te maken met kwaliteitsverschillen qua gebruikte materialen en ook bij dit soort kabels geldt dat je voor het doorsturen van de nieuwste standaarden een (Ultra) High Speed HDMI-kabel nodig hebt. De nieuwste versie is de Ultra High Speed HDMI-kabel, met ondersteuning voor HDMI 2.1. De nieuwe Ultra High Speed HDMI-kabels kunnen 48 Gigabit per seconde verwerken De gebruikte connector voor de 48G kabels is dezelfde 19 pins HDMI connector als bij de high speed HDMI kabels, de zogenaamde HDMI type A connector. Ook dit soort kabels zal in de toekomst als haakse HDMI-kabel uitgebracht worden.

Er is overigens nog een andere oplossing voor wanneer je HDMI-poorten op lastige te bereiken plekken wilt bereiken. Er zijn namelijk zeer dunne HDMI-kabels en optische HDMI-kabels die een stuk flexibeler zijn dat de standaard, dikke HDMI-kabel. Deze kabels kun je dus gebruiken om wat lastiger te bereiken HDMI-poorten te koppelen. Maar, let wel op dat ook dit soort kabels niet geschikt zijn voor een zeer strakke hoek van 90 graden. Geef een HDMI-kabel altijd wat speelruimte en trek de kabel niet strak om een hoek. Zit de aansluiting echt verborgen, dan is de haakse HDMI-kabel de beste oplossing.