Soundbar op je tv aansluiten

Wat is een soundbar?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een platte televisie. Dat is handig, want zo’n flat screen-tv neemt veel minder ruimte in dan zo’n ouderwets bakbeest en is ook nog eens een stuk minder zwaar. Dat scheelt een hoop sjouwwerk bij verhuizingen. Toch is er ook een nadeel aan een platte tv: er is niet veel ruimte voor speakers en daardoor is het geluid vaak niet zo best. Een soundbar is een combinatie van twee of meer speakers in één behuizing, die ervoor zorgt dat je ook met je platte televisie een topgeluid kunt garanderen. Bijna iedere televisieproducent verkoopt tegenwoordig ook soundbars met een modern uiterlijk die prima bij je televisie passen.

Hoe sluit ik een soundbar aan op mijn tv?

Als je een soundbar aan wilt sluiten op je televisie hoef je daarvoor geen speciale kabels te kopen. Je kunt gewoon een HDMI kabel of optische audio-kabel gebruiken. Hieronder hebben wij per kabel een eenvoudige aansluitinstructie neergezet.

HDMI kabel

De meest voor de hand liggende manier om je soundbar op je televisie aan te sluiten is met een HDMI kabel, omdat je via een HDMI kabel zowel geluid als beeld kunt doorsturen. Een optische kabel verstuurt alleen maar geluid. Tegenwoordig hebben de meeste televisies en soundbars een HDMI-ingang, waardoor je vaak alleen maar een HDMI kabel nodig hebt om ze op elkaar aan te sluiten.

Het is van groot belang dat zowel je soundbar als televisie soundbar HDMI ARC (Audio Return Channel) ondersteunen, omdat de televisie het geluid naar de soundbar moet kunnen terugzenden. Ook moet je er dan nog zeker van zijn dat je HDMI kabel ARC aankan, oftewel een HDMI ARC kabel is. Zorg er dus voor dat de ARC-optie op zowel je tv als je soundbar ingeschakeld is. Sluit vervolgens je tv met je HDMI kabel aan op de soundbar zoals je een game-console aansluit en klaar is Kees!

HDMI kabel

Optische kabel

Als aansluiten met een HDMI kabel geen optie is, omdat bijvoorbeeld een van je apparaten geen HDMI-aansluiting heeft, kun je ook gewoon een optische kabel gebruiken om een soundbar op je televisie aan te sluiten. Dit is niet ingewikkeld. Je steekt het ene uiteinde van de kabel in de optische uitgang van je tv en het andere uiteinde doe je in de optische ingang van de soundbar. Als je soundbar van hetzelfde merk is als je televisie kun je hem meestal tegelijkertijd met je televisie uitschakelen. Bij verschillende merken moet je hiervoor de instellingen veranderen.

optische kabel

Subwoofers en surroundsystemen

Hoewel een soundbar de kwaliteit van het geluid van je tv aanzienlijk verbetert, zorgen de meeste soundbars voor een minder goed geluid dan een surroundsysteem. Bij een surroundsysteem staan de speakers een flink stuk van elkaar af, waardoor het geluid ‘meebeweegt’ als je bijvoorbeeld iemand van de ene kant van de kamer naar de andere ziet lopen. Lange soundbars of soundbars met meerdere speakers kunnen dit effect vaak ook bereiken. Het voordeel van een soundbar ten opzicht van een surroundsysteem is de ruimte die zo’n soundbar bespaart. Surroundsystemen zijn daarnaast een stuk duurder. Vind je het geluid dat je soundbar produceert niet ‘vol’ genoeg? Denk er dan eens over na om er een losse subwoofer bij aan te sluiten.

Subwoofer in kamer