Scart naar HDMI

HDMI naar SCART: hoe werkt het en wanneer heb je het nodig?

We hebben het vaak over HDMI, een digitale aansluiting die al heel wat jaren op av-apparatuur terug te vinden is. Maar, toch is de kans groot dat je thuis nog een speler, een gameconsole, een televisie of een ander apparaat hebt staan dat niet over een HDMI-aansluiting beschikt. Deze apparaten komen vaak nog met de oudere SCART-aansluiting. Maar, hoe koppelen je deze oudere apparaten nu aan nieuwere apparaten die wel over een HDMI-aansluiting beschikken? Hiervoor zijn speciale omvormers in het leven geroepen.

Wat doet een converter?

Een omvormer wordt ook wel een converter of adapter genoemd en zorgt ervoor dat een analoog signaal omgezet kan worden naar een digitaal signaal, of andersom; een digitaal signaal kan worden omgezet naar een analoog signaal. Als we kijken naar SCART en HDMI dan is dit ook echt noodzakelijk want SCART is een pure analoge aansluiting terwijl HDMI een pure digitale aansluiting is. SCART bestaat al sinds 1980 en heeft al die jaren gediend als dé standaard voor het versturen van video en audio over een kabel. HDMI is daar sinds begin deze eeuw bijgekomen en heeft dit proces eigenlijk compleet gedigitaliseerd. Het signaal is puur digitaal en er is meer mogelijk door een grotere bandbreedte.

HDMI naar SCART of SCART naar HDMI 

Er moet dus iets gedaan worden om het signaal van SCART naar HDMI te krijgen, of andersom. Een simpele adapter bestaat niet en ook een SCART-naar-HDMI-kabel is niet te vinden. Je hebt dus echt een omvormer / converter nodig. Welke converter of omvormer je nodig hebt is afhankelijk van de richting waarin je werkt. Wil je een oudere dvd-speler met SCART aansluiten op een nieuwe tv met HDMI? Dan heb je een SCART-naar-HDMI-converter nodig. Wil je bijvoorbeeld een oude televisie verbinden met een Blu-Ray speler die over HDMI beschikt, dan heb je een HDMI-naar-SCART-converter nodig. Let goed op welke variant je koopt.

RGB-input

Er is echter nog een uitzondering op de regel. De eerste generaties televisies met HDMI-poorten beschikten ook nog over een zogenaamde RGB-input waarop een SCART-adapter aangesloten kan worden. Als jouw tv hierover beschikt (nieuwe tv’s hebben dat niet meer) dan kun je een merk-specifieke adapter gebruiken (SCART naar HDMI) om een apparaat met SCART-aansluiting te koppelen. Let wel dat je een adapter koopt die door het merk van de tv ondersteund wordt.

Of toch HDMI naar HDMI?

 Is een converter voor SCART naar HDMI of HDMI naar SCART altijd de juiste oplossing? Neen, zeker niet. Een converter kan ook aardig wat geld kosten en de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of je de apparatuur die nog over SCART beschikt nog lang wilt blijven gebruiken. Alles dat je tegenwoordig in de winkels bevindt beschikt over HDMI-poorten en dat is de standaard waarmee we de komende jaren vooruit gaan. Bij goedkopere producten met SCART-aansluitingen kan het dus verstandiger zijn een nieuw product aan te schaffen dan in de weer te gaan met converters en omvormers.